במסגרת פעילויות שבוע ההנקה, יועצות ההנקה טובה יוספן ומוריה כרמי שהן גם אחיות מוסמכות במרכז הרפואי 'מעיני הישועה', עונות על שאלות נפוצות שמעסיקות אימהות בשלבים שונים של ההנקה:
איך יודעים אם התינוק אכל מספיק?
טובה: אחד האתגרים, גם אצל אימהות ותיקות, זה לדעת אם התינוק אכל מספיק. כשאנחנו מניקות, אין לנו סימוני מ"ל על "הבקבוק", ואם התינוק בוכה אחרי ההנקה נוצרת לפעמים תחושה של לחץ: האם הוא אכל מספיק?
אפשר לדעת שהתינוק אכל מספיק כאשר מתקיימים שלושת הפרמטרים :
- אומדן הפרשות תקין לגיל התינוק (במילים פשוטות: הוא עושה מספיק בטיטול – 4 טיטולים עם יציאה ו 6 טיטולים עם שתן).
- משקל במגמת עליה (טיפת חלב).
- תינוק רגוע ונינוח.
האם יש דרך לדעת אם החלב שלי מספיק עשיר ומשביע והאם יש בו את כל החומרים שהתינוק צריך?
מוריה: חלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק. הגוף מייצר את החלב ורכיביו בדיוק לפי צרכי התינוק הייחודי שלך, והוא יכלול את הרכב החלבונים, השומנים והמינרלים המיטבי.
בנוסף, לחלב האם יתרונות בריאותיים משמעותיים נוספים: דרכו מועברים לתינוק נוגדנים לחיידקים ווירוסים שונים, הוא עוזר להפרשות תקינות ויכול לשמש גם כמשכך כאבים עבור התינוק.
אם התינוק עולה במשקל, רגוע וההפרשות תקינות – אין צורך לחשוש שמשהו חסר בחלב.
האם להעיר תינוק ישן אחרי שלוש שעות או לתת לו להמשיך לישון?
טובה: תינוק בריא, שנולד במועד (מעל שבוע 38), מעל 3 קילו – מניקים ע"פ דרישה ולא מעירים.
תינוק מתחת לשלוש קילו , פג (שנולד מתחת ל 37 שבועות הריון), תינוק עם צהבת או בעיה רפואית אחרת – .יש להעיר להאכלה אחרי 3 שעות גם בלילה.
מה עושים אם התינוק נרדם שוב ושוב תוך כדי הנקה?
טובה: בתינוק בריא שנולד במועד, מומלץ להניק תוך כדי מנח של "עור לעור" ובדרך כלל התינוקות מתעוררים ויונקים ביעילות.
אם מדובר בתינוק חולה, חלש, פג, או שמשקלו נמוך מאד – לעיתים יש צורך לשלב מתן חלב אם שאוב עד שהתינוק מראה יכולות טובות יותר ביניקה ישירה מהשד.
אם בכל זאת צריך להאכיל מבקבוק, על מה כדאי להקפיד?
מוריה: שיטת ההאכלה המומלצת מבקבוק היא הזנה קצובה.
"הזנה קצובה" מתארת את האופן בו נותנים בקבוק על מנת לשמר את ההנקה ולכבד את התינוק.
בהנקה, אין דבר כזה "תינוק שאוכל יותר מדי" – בהנקה התינוק אוכל בדיוק כמה שהוא צריך כיוון שהוא שולט בקצב ובכמות של החלב שמגיע אליו. לעומת זאת, בהאכלה רגילה מבקבוק, החלב מטפטף בלי לעצור והתינוק חייב לבלוע כל הזמן כדי לא להיחנק. במצב כזה, הוא גם עלול לקבל כמות גדולה יותר ממה שהקיבה שלו יכולה להכיל- דבר הגורם לכאבי בטן.
בהזנה קצובה אנו מגישים את הבקבוק כשהתינוק מוחזק בידינו בצורה אופקית והבקבוק מוחזק במקביל לרצפה, כשהפקק לא מלא לגמרי. כך התינוק יצטרך לשאוב את החלב באופן יזום, בצורה שמכבדת אותו ומאפשרת לו לשלוט בכמות ובקצב ולעשות הפסקות לנשימה.
איך מרגילים תינוק סקרן לא להפסיק לינוק עם כל רשרוש בסביבה?
מוריה: לקראת גיל חודשיים התינוק מתחיל להיות סקרן וסוקר את הסביבה שלו. הו שלב נורמלי ומרגש בהתפתחות של התינוק- הוא מתחיל להיות ערני ולהגיב לסביבה.
אם את רואה שהוא מתקשה לחזור לינוק, את יכולה לנסות להיכנס איתו לחדר סגור בכל הרבה הסחות דעת, בחושך חלקי כדי שלא יגרום לו לגירוי יתר.
האם טעימות יכולות לפגוע בהנקה? האם הן עלולות לגרום לתינוק לחוסר רצון לינוק?
טובה: טעימות מתחילים לקראת גיל חצי שנה, כשהתינוק מגלה סימני מוכנות (ולא בגיל 4 חודשים – הנקה בלעדית, ללא שום תוספות, מומלצת עד גיל חצי שנה).
מעל גיל חצי שנה טעימה של מזונות מוצקים, במתן בכפית ולא בבקבוק, לא פוגעת בהנקה.
יש כל מיני "עצות סבתא" מה לא כדאי לאכול בהנקה. מה נכון ומה לא? האם מאכלים לא רצויים פוגעים בתינוק או פוגעים בייצור החלב?
מוריה: חלב האם נוצר מהדם, אליו מגיעים רכיבי המזון שאת אוכלת מפורקים לחלוטין לרכיבי המזון: חלבונים, סוכרים, שומנים, מינרלים ועוד. המשמעות היא שלא משנה מה את אוכלת אלא איכות התזונה. לכן נעדיף לצרוך שומנים בריאים ואיכותיים, למשל.
חשוב לציין שלא נמצא קשר בין אכילת מזונות מסוימים ובין הופעת גזים אצל תינוקות או הקלה על גזים, מהסיבה שהזכרנו- המאכלים מתפרקים במערכת העיכול ולא מגיעים לחלב.
איך מונעים כאבי גב בהנקה?
מוריה: כאבי גב בהנקה זה נושא כאוב (תרתי משמע), אך את לא אמורה לסבול כלל! חשוב שתהיי נינוחה בהנקה כיוון שרפלקס שחרור החלב עובד טוב יותר כשאת רגועה ונינוחה.
הכיני לעצמך פינת הנקה בבית, וסדרי לך כריות בצורה נוחה שתאפשר לך להישען אחורה. הביאי את תינוקך אל השד ולא את השד אליו! אם קשה לך להחזיק את התינוק את יכולה להניח כרית מתחת ליד שלך על מנת לתמוך בה ולייצב אותה. אפשר גם לנסות להניק בתנוחה הביולוגית בה התינוק שוכב עלייך בצורה אופקית אל מול השד כשאת שעונה אחורה ותומכת בצד גופו עם היד, זו תנוחה נפלאה בימים הראשונים בפרט, וגם בהמשך.
זה הריון שלישי שלי, ובשניים קודמים לא הנקתי. האם אני יוכל להיניק עכשיו?
טובה: כל הריון ולידה הם התחלה חדשה ובהחלט תוכלי להניק.
ממליצה לקחת קורס "הכנה להנקה" שלוקחים בדרך כלל לפני הלידה כדי להתחיל ברגל ימין ולהימנע מטעיות שמעכבות את הצלחת ההנקה בימים הראשונים.
איך אפשר להצליח לשמר את ההנקה כשחוזרים לעבודה?
מוריה: קודם כל צריך להבין שהגוף מייצר חלב לפי דרישת התינוק. משאבה דו צדדית חשמלית מדמה את פעולת היניקה וגם חוסכת זמן. צידנית תעזור לשמור את החלב קר עד שתגיעי הביתה.
נסי לסדר את הזמן כך שתניקי ממש לפני שאת יוצאת מהבית ומיד כשאת חוזרת. במהלך היום עשי
הפסקות לשאיבה כל 3 שעות על מנת לשמור על ייצור חלב ולהימנע מגודש בשד שעלול להגיע
לדלקת.
מה גורם לפעמים לגודש בהנקה ולדלקות במצב של הנקה מלאה?
טובה: לרוב אם ההנקה היא על פי דרישת התינוק ולא מסודרת על פי שעון ,הגוף של האישה יוצר את האיזון הרצוי ולא מגיעים לגודש.
יחד עם זאת, לעיתים כשהתינוק מתחיל לישון בלילה ומדלג על הנקה יתכן מצב של גודש. יש לציין כי הגוף של המניקה מאזן את היצע החלב לפי דרישה מחודשת של התינוק ולכן זה כנאה יהיה מצב נקודתי.
במידה והגודש/ דלקת חוזרים על עצמם זה יכול להיות מקרה לא שכיח שנקרא "OVER SUPLLY" – ייצור יתר של חלב (כן, יש דבר כזה), ומומלץ לגשת ליועצת הנקה לקבלת פתרונות ספציפיים.
ולסיום
זכרי – הנקה אינה מניעה… את מוזמנת להציץ בכתבה על אמצעי מניעה על פי ההלכה וגם ברשימת מעלות וחסרונות של כל מניעה