איזו מניעה הכי טובה?

זו שאלת מיליון הדולר שכל אחת מאיתנו צריכה לבדוק ולהחליט לעצמה. למעשה, אמצעי המניעה שעובד הכי טוב לחברה שלך לא בהכרח יתאים גם לך בעיקר כיון שלכל אחת יש את סגנון החיים שלה.

הכתבה שלפניך מיועדת לתת לך כלים ראשוניים להכרות עם מגוון אמצעי המניעה הקיימים בשוק תוך פירוט מידע הרלוונטי לאישה שומרת מצוות.

לפני שנתחיל, חשוב לדעת שהגוף שלנו נברא במנגנון פלאי. בכל חלקיק פצפון רואים את יד ה'. וכחלק מהבריאה ה' יצר את המחזוריות שקיימת בכל תחום בטבע. גם הוסת עובדת על מחזוריות ולדברי הרמב"ם הגוף נחלש בתקופה שלנו ולכן חשוב להקפיד לשמור עליו ולחזק אותו. כחלק מהרצון לחזק את הגוף לאפשר לו לצבור כוח בחזרה נשים רבות מעדיפות לרווח קצת בין ההריונות, וזה עדיף במיוחד כאשר ההריונות קשים ומשפיעים על כל בני הבית…

מאידך – עצירת המסלול שה' ברא היא משימה לא קלה. בכל אופציה של מניעה יש מעלות וחסרונות וכל אחת שרוצה לאזור כוחות לפני ההיריון הבא, צריכה לבחור את סוג המניעה הנכון ביותר עבורה.

הסקירה מתמקדת באמצעי המניעה השונים, תוך ניסיון להאיר ולפשט את אופן השימוש בהם. כיון שקיים מגוון גדול המאושר הלכתית, אני ממליצה לבחור בשיטת האלימינציה, ולפסול את אמצעי המניעה שפחות מתאימים לך ולסגנון החיים שלך. בחרת את השיטה שנראית לך הכי מתאימה עבורך? נהדר! קבעי תור לרופא נשים והתייעצי איתו.

גלולות

מתאימות לנשים שלעולם לא שוכחות לבצע דברים בול בזמן, ובתנאי שאין רקע של הפלות חוזרות או בעיות קרישה. בנוסף – כיון שמדובר בהורמונים סינטטיים – אחוז גדול של נשים שחוו קושי עצום בתחילת הריון חוות תופעות דומות (אך פחות קיצוניות) גם עם גלולות, ביניהן: בחילות, השמנה, אקנה, חולשות וכאבי ראש.

מאידך אפשר 'לחבר קופסאות" במשך מס' חודשים, לרוב 3, ובמקרים רפואיים גם שנה, ולמנוע מחזור. חשוב לדעת שבנטילה מעבר ל-3  חודשים חייבים לערוך בדיקות שוטפות בהתאם להנחיית הגניקולוג.

כדאי לדעת שיעילות הגלולות צונחת כשנוטלים אנטיביוטיקה ואף מעט אחר כך. לכן כשצריך לקחת אנטיביוטיקה מוסיפים סוג מניעה נוסף. 

מדבקות / נובה רינג

מניעה על בסיס הורמונים, אך פחות כבדים מהגלולות. קונים כל חודש בבית המרקחת ושמים לבד. את המדבקות צריך להדביק על הרגל או הגב. לעומת זאת – הנובה רינג שנראית כמו טבעת מפלסטיק גמיש מחדירים לנרתיק עד שלא מרגישים אותה. חשוב לדעת שמדבקות וגם נובה רינג נחשבים לחציצה בטבילה, ולכן יש להסיר אותם לפני הטבילה ולהחזיר מיד לאחר מכן. חשוב לקבל הנחיות מרופא/ת נשים ולקרוא את ההוראות בעיון לפני תחילת השימוש.

התקן

קיימים 2 סוגי התקנים. אחד עם הורמונים והשני על בסיס נחושת. אלו שיש להן רגישות להורמונים יש סיכוי שיסבלו גם מההתקן למרות שיש שם כמות פחותה בהרבה מהגלולות ומדובר בהשפעה מקומית, עדיין הגוף שלנו הוא גוף אחד ומה שמגיע דרך הרחם משפיע על כל הגוף. לעומת זאת התקני נחושת הם קטנים ואינם מבוססי הורמונים.

כדאי לדעת שאת ההתקנים הגניקולוג/ית (רופא/ת נשים) מכניסה במהלך המחזור, ומדובר בעלות של מאה עד כמה מאות שקלים.

התקן מתאים כשרוצים למנוע לפחות שנה (ועד 5 שנים) כיון שהתקנים נוטים לגרום לכתמים בתקופה הצמודה להכנסת ההתקן. אגב, גם ההוצאה מבוצעת על ידי רופא.

נרות / שקפים VCF

שני אמצעים אלו מתאימים כשרוצים למנוע מעכשיו לעכשיו. פשוט קונים בבית המרקחת ללא מרשם. מאידך אחוזי המניעה נמוכים יותר וקיים סיכוי להכנס להריון. על כן, כשבוחרים בנרות או שקפים VCF חשוב מאד להשתמש לפי ההוראות שעל גבי האריזה. 

חישוב ימים בטוחים

כיון שהתקופה בה הריון יכול להתחיל היא מאד מדויקת ומוגבלת למשך יממה עד שתיים, לנשים עם וסת קבוע ומסודר קיימת אופציה נוספת של חישוב הימים בהם אין סיכוי להכנס להריון. כשאין וסת כלל (לדוגמה בהנקה) או כשהוסת אינו סדיר האופציה הזו לא רלוונטית.

בדיקת ביוץ ביתית

מתבצעת על ידי טבילת מקלון מיוחד בשתן והמתנה קצרה בדיוק כמו בדיקת הריון. הבדיקה מבוססת על זיהוי הורמון LH שכמות קטנה ממנו נמצאת בדם ובשתן. בימים שלפני הביוץ רמת ההורמון בשתן עולה וכך, כאשר מקפידים על ביצוע הבדיקה בהתאם להוראות היצרן ניתן לזהות את הימים בהם הסיכוי להריון הוא גבוה ולהמנע מיחסי אישות באותם ימים.

ניתן לרכוש את המקלון בבית מרקחת ללא צורך במרשם. חשוב לדעת כי שיטה זו אינה מתאימה לנשים בטיפולי פוריות, בחודשים הראשונים לאחר הפסקת גלולות, בחודש שלאחר הפלה ובהריון כיון שאז תתקבל תוצאה חיובית שגויה.

דייזי

מדובר במכשיר קטן בעזרתו מודדים את טמפרטורת הגוף ומזינים את תאריכי הוסת, ולאחר מספר מחזורים הוא מצליח לחשב את תאריך הביוץ והוסת בצורה די מדוייקת. דייזי מתאים רק לנשים להן וסת סדיר וקבוע, ואי אפשר לסמוך על ההמלצות שלו בחודשים הראשונים לשימוש בו. עלות רכישה חד פעמית: 1750 ש"ח.

מחשבון פוריות שאת מודדת איתו את טמפרטורת הגוף הבסיסית (חום השחר) שלך מדי בוקר עם ההתתעוררות משינה.

ולסיום אני רק אוסיף שהאחריות על הגוף ועל הילדים שקבלנו נתונה בידי כל אחת מאיתנו, ולכן – אחרי לידה קשה, בתקופות לא קלות בחיים, כשהילדים מתבגרים ודורשים את שלהם או 'סתם' אחרי הריון קשה כדאי להתייעץ כדי להקל במה שאפשר. בדיוק בשביל זה הקב"ה איפשר את ההמצאות והפתרונות האלו בדור שלנו.

מוזמנות לקרוא גם את דעתה של רופאת משפחה חרדית בנושא אמצעי המניעה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *