שלום גב' חוה, תודה רבה על ההסכמה שלך לאפשר לנו הצצה קטנה לעולם של המיילדות בתקופת הקורונה, כי כבר חודש שאני רוצה לשוחח עם מיילדת בשביל להבין אתכן, את המיילדות שנמצאות אתנו בחדר לידה ומוכנות לקבל את הפיצי שלנו ברגע הראשון שלו בעולם הזה.
אני רוצה להתחיל עם סיטואציה שלפי הדיווחים בקבוצות "לידה זה כח" מתרחשת מידי פעם: האישה הגיעה ללידה, קשה לה לנשום, היא הסירה את המסכה במהלך הלידה כי היא היתה בטוחה שהיא בריאה. אין לה תסמינים והיא אפילו לא הסתובבה יותר מידי בחודש האחרון. היא רק הלכה לעבודה וביקרה פעמיים אצל הדודים. כשהיא הגיעה לבית החולים היא נדרשה להבדק לקורונה. הלידה עברה בשלום, יש לה תינוק מתוק אבל שעתיים אחרי הלידה התברר שהיא חיובית.
איך המיילדת מרגישה במצב כזה?
המיילדת מכירה את הסיכון ולמרות זאת היא בחרה להשאר במקצוע גם בתקופת הקורונה וללוות עשרות יולדות בכל שבוע.
אם היולדת היתה בלי מסכה סיכוי גדול שהמיילדת תצטרך להכנס לבידוד. לעומת זאת אם שתיהן היו עם מסכה היא לא תכנס לבידוד.
כלומר בשביל למנוע בידוד של המיילדת היולדת צריכה להיות עם מסכה וזה לא מועיל שהמיילדת עם 2 מסכות?
נכון.
אם היולדת היתה ללא מסכה זו בעיה, למרות שהיום יותר מקלים. אבל עד היום היו לנו הרבה מיילדות שנדרשו להיות בבידוד. לא לוקחים סיכון.
חוה, אני חייבת לציין שיש בתי חולים שהורו למיילדות לעטות 2 מסכות אם היולדת ללא מסכה בזמן לידה פעילה. אבל בואי נמשיך עם המיילדת הזו שהיתה עם מסכה אחת בשעה שהיולדת החיובית היתה ללא מסכה. מה המשמעות של בידוד למיילדת? האם היא מקבלת משכורת עבור תקופה זו?
מיילדת שנדרשה להכנס לבידוד תקבל שכר הכולל ימי מחלה כרגיל. בדרך כלל יש להן מספיק ימי מחלה. אבל המיילדת שיושבת בבידוד, בבית, לא תקבל בונוסים, ולא תוספות שמגיעות לה כל חודש כמו תוספת על משמרת שבת.
בלי קשר למשכורת, זה קשה להיות בבית. היא צריכה להיות לבד, בחדר סגור ומישהו אחר צריך לדאוג לה. זה לא תענוג גדול. לדעתי במהלך החודשים שהקורונה כאן כבר עשרות מיילדות אצלנו נאלצו להכנס לבידוד.
זה קצת מלחיץ שפתאום תגיע יולדת ולא יהיו מספיק מילדות בחדר לידה…
איך בתי חולים מתמודדים עם זה שפתאום כמה מיילדות נמצאות בבידוד?
קודם כל – יש אצלנו אג'נדה שאין פחות מיילדות. בימים האלו – כמו במלחמה, יש אחוות לוחמים. הצוות מבין שאנחנו במצב חירום וכולם מוסיפים משמרות, ומוותרים על הנוחות הרגילה. ככל שאתה מחובר לצוות שלך אתה בונה הדדיות ביחד עזרה, זה לא משהו שנבנה בדקה.
איך עובד המערך של האחיות במחלקת קורונה אחרי לידה?
אצלנו, בשערי צדק, אם עדיין לא התקבלה תשובה והיולדת נמצאת בבידוד היא תאושפז באזור מיוחד במחלקת יולדות, אבל אם היא חיובית לקורונה היא תהיה במחלקת כתר. יש שם אחיות ממחלקת יולדות לא אחיות ממחלקת כתר.
לגבי התינוק – היולדת יכולה לבחור אם היא רוצה לטפל בו או להשאיר בתינוקיה.
הבנתי שאחד הקשיים הוא שאין גישה ישירה בין האחיות ליולדות. כך שהצוות הרפואי לא באמת נגיש (לאו דווקא בשערי צדק) והיולדות החיוביות נמצאות בסוג של בידוד. איך זה עובד?
יש ליולדות אפשרות לקרוא לאחות באמצעות פעמון, וגם האחות נכנסת לחדרים מידי פעם כשהיא ממוגנת מכף רגל ועד ראש. אל תשכחי שאישה אחרי לידה מרגישה טוב בדרך כלל, ואם הכל תקין אז אין הרבה מה לעשות איתה.
בשלב האשפוז יש יותר הדרכה, האמפתיה מאד חשובה, והאחות נמצאת שם יותר בשביל לראות מה שלומה ולהדריך אותה בטיפול בתינוק.
הבעיה היותר גדולה היא במהלך לידת קורונה. בגלל שהגישה מורכבת, כל אדם שנכנס לחדר חייב להתמגן עם חליפה מלאה, מסכה, כפפות, וכיסוי נעליים וזה לוקח הרבה זמן, אז המיילדת לא עוזבת את היולדת, ונמצאת איתה כל הזמן בחדר לידה.
מה עושה מיילדת שהיא בהריון או בקבוצת סיכון?
כל אחת עושה את השיקול הרפואי שלה. למשל יש אצלנו מיילדת שאמא שלה בקבוצת סיכון ולכן היא יצאה לחל"ת של חצי שנה בשביל לא לסכן את אמא שלה.
יש עוד נושא שאת רוצה להעביר ליולדות?
הצוות שעובד ביולדות הוא הצוות הנבחר. האחיות שבוחרות במסלול מיילדות בוחרות את המקצוע הזה מתוך רצון לתת מעצמן ולהיות לעזר ברגעים הכי חשובים של האישה והזוג.
המיילדות ממשיכות ללמוד ולהחכים בקביעות, וככל שעובר הזמן אנחנו לומדים להכיר את הקורונה ולהירגע.
במקביל – אני חייבת לספר לך שיש הרבה מיילדות ואחיות שרוצות להתנדב ולעזור לנשים עם קורונה.
רגע, הן לא חוששות להדבק?
הן מרגישות שזו שליחות. יש להן מיגון, הן קיבלו את המיגון הכי איכותי שקיים שכולל גם חליפה מלאה ומסכת N95.
ההנהלה משתדלת לתת למיילדות את התחושה שהן מוגנות, ואנחנו מאמינים שזה משפיע גם על התחושה של היולדות.
תודה רבה לחוה חכם, מיילדת ראשית בדימוס, בי"ח שערי צדק.
פקחת את עינינו!