ערב טוב לפרופ' שמחה יגל, מנהל אגף מיילדות במרכז הרפואי "הדסה הר הצופים" ו"הדסה עין כרם".
תודה על ההזדמנות לשמוע קצת על הנושאים הבוערים בכניסת הסגר. הפעם הראשונה שהתראיינת אצלנו היתה בחול המועד פסח.
זה נראה כמו לפני המון שנים
בדיוק. וכולם היו אז בהיסטריה. הצוותים הרפואיים, היולדות הבעלים, האימהות שלא הורשו להצטרף ללידה.
אתה יכול להסביר לנו מה היה אז שגרם לכאוס הגדול?
הדבר המרכזי היה חוסר הניסיון ואי וודאות עצומה לגבי סוג המחלה. בל נשכח שהיו כאלה שאמרו שמדובר ב"שפעת עם יחסי ציבור", והיו כאלה שחשבו שזה סוף העולם.
רגע, את ה"שפעת עם יחסי הציבור" המציאו אחר כך. לא?
מאז למדנו הרבה גם לגבי אופי המחלה, גורמי הסיכון, השפעה על הריוניות, מיעוט ההשפעה על העוברים, וכן על דרכי המניעה. הצורך באשפוז רק במקרים קשים. בכל מקרה מדובר במעמסה עצומה על בתי החולים, על הצוותים וכמובן על המטופלים שלא ניתן לתת להם בנוסף לטיפול התומך והתרופתי גם סיוע נפשי וגם להפגין סולידריות וחמלה כפי שנדרש.
כל שנה, כלי התקשורת מספרים לנו שבתי החולים עומדים בפני קריסה, וחולים מאושפזים בפרוזדורים. השנה עדיין לא שמענו דיווחים בסגנון הזה.
יש לזה הסבר מבחינה רפואית?
מחלקות הקורונה היום ממש עולות על גדותיהן. בירושלים יש למעלה מ270 מאושפזים, רובם במצב בינוני-קשה ומעלה. אופי הטיפול במחלקות הקורונה מתיש ושוחק. אבל מצד שני למשל בהדסה, בינואר שנה שעברה, היו כבר כ500 מאושפזים בשל שפעת, והשנה 0. ריחוק חברתי, מסכות, וירידה בנסיעות לחו"ל הקטינו מאוד את התחלואה בשפעת. בשורה התחתונה, קשה למרות זאת. כאשר מחברים חולים לאקמו זה בעייתי ביותר.
בגל הראשון, בוטלו בדיקות שגרתיות. אני, לדוגמה הגעתי ללידה עם הבדיקה האחרונה שעשיתי שהיתה סקירת מערכות… ואני לא ביטלתי את הבדיקות אלא התקשרו להודיע לי שהרופאה תבצע מעקב הריון טלפוני.
גם היום, נשים נדרשות להגיע לבדיקות חשובות ללא ליווי. דרישה זו גורמת לנשים לוותר על בדיקות חיוניות.
נשמח לשמוע ממך מהן הבדיקות הקריטיות יותר, מהסוג שאסור לוותר עליהן במהלך ההיריון, גם לא בלחץ שעדיין קיים בעקבות הקורונה.
שאלה טובה. אני חושב שאין לוותר על שום בדיקה של הריון רגיל. אני חושב שבמצב הקשה שאנו נמצאים בו, אפשר לוותר על מלווה, אלא אם כן ממש אין ברירה. ברוב רובם של המקרים מספיקה השיחה בין הרופא למטופלת. לשמחתנו בהריונות אפילו בסיכון גבוה, הדברים לא כל כך מורכבים. לעומת לידה או אשפוז, שבלידה אנו מאפשרים שני מלווים, ואשפוז מלווה אחד. אני חושב שזו פשרה הגיונית שמגינה עד כמה שניתן גם על משפחת היולדת, וגם על הצוות המטפל. אני לא רוצה לחשוב שבנוסף למגיפה הזו, נפגע במעקב אחר ההריונות.
אז הבנו שבדיקות ההיריון הן קריטיות, ואסור לוותר עליהן, אפילו לא בקורונה.
נדבר מאוחר יותר על המלווים.
הגיע הזמן לדבר על הקורונה.
בהנתן מצב התחלואה הגבוה בכל הארץ ובערים החרדיות, האם אתה חושב שקיימת אפשרות אמיתית להצליח להמנע מהדבקה בתקופה שקרובה ללידה? ואם כן – כיצד?
קח בחשבון שלרובנו יש עוד מספר ילדים בבית…
ישנם דברים ברורים שלמדנו במשך עשרת החודשים האחרונים. הבולטת ביותר במניעת המחלה, היא המסכה- על הפה וגם על האף. גם למדנו שהמקום המדביק ביותר הוא התקהלות. כל התקהלות, בעיקר בחללים סגורים. וכן, מרחק בין אנשים גם לו יש השפעה חיובית על הקטנת התחלואה. אי אפשר למנוע לגמרי, אבל אפשר להקטין ולצמצם את הנזקים. אני באמת חושב שבמשפחות ברוכות ילדים, יותר קשה, אך תמיד אפשר לעבוד לפי העקרונות שלמעלה ולצמצם את ההדבקה אשר ברור שלא נוכל למנוע אותה לגמרי.
נניח שהתאמצתי לשמור ולהמנע מהדבקה.
לא יצאתי מהבית לשום אירוע, לא הגיעו אלינו אורחים, שטפתי ידיים עם סבון פעמים רבות במהלך היום, ואפילו יצאתי לחופשת לידה מוקדמת כדי שלא אפגש עם אנשים שעלולים להדביק אותי.
למה אני צריכה לעבור בדיקת קורונה לפני הלידה? יש לי מספיק לחץ גם בלי המטוש…
האמת אף פעם לא הבנתי מה הבעיה עם הבדיקה של הקורונה. לפעמים נדמה לי שאנשים חושבים שמי שחולה בקורונה עבר איזה חטא כלשהו. ואבחון קורונה הוא אות קין. את המגפה הארורה הזו, הביא כוח עליון שאין לנו שליטה עליו. אנחנו מחויבים לעשות כל מאמץ על מנת לצמצם את מספר הנדבקים. בדיקה לקורונה שגורמת לאי נעימות של פחות מדקה, אנו יודעים מי חיובי ומי לא. גם במשפחה שלי יש חולה קורונה, כולל רופא אחד. נו אז מה? אם אנחנו מאבחנים שיולדת חיובית לקורונה, למה שתדביק את השכנה שלה? את הצוות המטפל? את האורחים? ועוד ועוד. למה שתדביק את המשפחה שלה? את ההורים שלה? לכן אני בדעה כמו הרוב המוחלט של הקולגות שלי שכדאי לבדוק יולדות שנמצאות זמן רב בחדר לידה ובמחלקה לקורונה. אין בזה שום בושה. לדעתי אנחנו מצילים נפשות בגישה הזו.
השתכנעתי.
אני מעדיפה להבדק ולדעת שכל מי שסביבי היא בריאה, ואף אחת לא תגרום לי להכנס לבידוד או אפילו לחלות בעצמי.
זו לא בושה להבדק לקורונה, ואני נבדקת.
תוך כמה זמן מתקבלת תשובת קורונה במרכז הרפואי הדסה?
בין שעתיים לשבע שעות במקרים חריגים.
אז אחרי 2-7 שעות, אני כבר בחדר לידה,
ואז מתקבלת תשובה חיובית. מה עושים?
מטפלים בתנאים של טיפול בחיוביים לקורונה עם הלבוש המיוחד וכו'. בעין כרם יש חדרי לידה יחודיים ליולדות קורונה, וכן מחלקות ייעודיות לחולי קורונה, וחדרי ניתוח המיועדים לכך. בהר הצופים ישנם תנאים ללידה למאומתי קורונה, ולאחר הלידה מעבירים למחלקות הייחודיות בעין כרם. הכל ברגישות, בסבלנות, באמפתיה וניסיון, ורצון רב לעזור ולסייע. לשמחתנו במרבית המקרים מדובר על מחלה קלה שחולפת תוך מספר ימים.
במקרה כזה, בהר הצופים, האם הבעל (שמחוייב בידוד) יכול להשאר ולראות את היילוד?
גם היילוד עובר בדרך כלל ביחד עם אמו לעין כרם. וישנם תנאים שבהם הבעל או האם יכולים לבקר בהתמגנות מתאימה.
אישה שיודעת שהיא חיובית, צריכה להתקשר לפני? האם יש דרישות מיוחדות במקרה שיודעים מראש שזו לידת קורונה?
וכמובן – האם היא יכולה להגיע עם מלווה?
אישה שהיא יודעת שהיא חיובית, יכולה ללדת בירושלים או בעין כרם או בשערי צדק. כמובן שמדובר בזמן הפעיל של המחלה ולא כשהיא מוגדרת כמי שהחלימה. לגבי מלווה, לעיתים אפשר בתנאים מסוימים אך כל מקרה לגופו. תלוי מי המלווה, מה מצבו ועוד.
אם כבר דברנו על מלווים, האם יולדת שמחוייבת בידוד (לא חיובית!) יכולה להגיע עם בעלה שגם הוא מחוייב בידוד?
האם היא צריכה להודיע מראש? היא יכולה להגיע ברכב הפרטי?
כן יכולה להגיע עם מלווה כאמור. תמיד כדאי להודיע מראש, ואפשר להגיע ברכב פרטי.
בדרך כלל יולדת שהיא חיובית לקורונה אינה צריכה טיפול לקורונה. במידה והגיעה להדסה עין כרם, באיזו מחלקה היא תאושפז?
במחלקה ייעודית לקורונה. אין ברירה. כשהתחלואה נמוכה יש מקום מיועד ליולדות. אך כעת, בזמנים של תחלואה כל כך גבוהה, אי אפשר להשאיר מיטות פנויות. ולכן האשפוז הוא עם מטופלות שאינן יולדות. אני מקווה שעוד מעט ניפטר מכל הצרה הזאת, ולפחות בירידה בתחלואה, התנאים יהיו שוב טובים יותר. אנו עושים כל מאמץ.
נשמע שהאשפוז אחרי לידת קורונה הוא לא קל… איך ממתיקים להן את הגלולה?
ישנם פינוקים שונים. באוכל, ואנחנו חושבים גם על דברים נוספים. אבל הכי חשוב זה יחס.
מה המשמעות של יחס? במה זה מתבטא?
הייתי שולח את אחד המכתבים שקיבלנו רק אתמול. מטופלת שהייתה ואני מצטט את מה שהיא כתבה: "נוכחנו לגלות שיש בבית החולים צוות של אחיות ומילדות מקצועיות ורגישות ברמה שלא הכרתי. כל אחת התייחסה אלי כאילו אני הבת שלה עם הרבה רגישות ותשומת לב לפרטים הקטנים. גם מנהל החלקה שעזר לקדם את הלידה בדק ונתן טיפים כדי שהכל ילך כשורה. חדרי לידה נקיים משופצים ומאובזרים. הרגשתי בצימר… איזה כיף ללדת ככה! תודה על חווית לידה שלא הכרתי עם מיילדות מדהימות…" אני חושב שמכתב אותנטי זה מבטא נכוחה את מה שקורה בפועל.
נהדר.
כמומחה למיילדות וגניקולוגיה, אתה חושב שראוי שנשים הרות עם רקע של סוכרת או לחץ דם גבוה ועובדות עם קהל ועל כן חשופות יותר להדבקה, יצאו לחופשת לידה מוקדמת, או שיש לך המלצה אחרת?
כל מקרה לגופו. אך ברור שבמקרים אלו עדיף לצמצם עד כמה שניתן את החשיפה.
שאלות מחברות/י הקבוצות:
- אני גרה בירושלים . חשבתי ללכת לשערי צדק בגלל שלא בודקים שם. אבל בגלל מה שאמרת אני רוצה לבדוק גם את הדסה .יולדת שנמצאת במחלקת קורונה יכולה להזמין אוכל מבחוץ? אני לא אוהבת אוכל של בית חולים
אני רוצה לשכנע אותך שאת לא מכירה את האוכל המשופר והחדש שיש לנו בשני בתי החולים של הדסה. לא מאמין שתמצאי אוכל טוב יותר.
- שאלה לפרופסור שמחה יגל, האם זו לא פגיעה בדמוקרטיה לכפות בדיקת קורונה על יולדת? רצונה רק ללדת.
זו לא כפיה וגם לא כופים. מי שלא מעוניינת ומתעקשת, לא מכריחים. אבל אנחנו חושבים שזאת פשוט טעות לא להיבדק. כפי שהסברתי בהרחבה למעלה.
- העבודה שלי היא טיפולית, עם ילדים בחינוך מיוחד. יש הרבה מגע ואני נחשפת להרבה ילדים וצוות. האם יש מה לחשוש בתקופה כזאת מהגעה לעבודה? שבוע 25.
כן. ולכן יש לנהוג לפי ההנחיות משרד הבריאות. בגלל התחלואה הגבוהה. מחר סוגרים כמעט את כל מערכת החינוך.
- שלום, אשמח לדעת מה הגישה בהדסה לגבי יולדת שחלתה בקורונה במהלך ההריון בתחילת השליש השלישי באופן קל? פוטר מבדיקה? לידה רגילה? אשפוז רגיל? מלווים?
כמו יולדת רגילה, כולל מלווים. אנחנו מעדיפים לבדוק גם יולדת שהחלימה. כפי שכתבתי אנחנו לא רואים בזה בעיה.
- ושאלה אחרונה: האם יש טעם להתחסן כשיש שמועות שהחיסון לא מועיל למוטציה הדרום אפריקאית?
עדיין נושא זה לא כל כך ברור. כאמור ייתכן שהחיסון יוכח שהוא פחות יעיל למוטציה הדרום אפריקאית. אך רוב המומחים חושבים שהוא יעיל בכל אופן. בכל מקרה רוב הוירוסים שמסתובבים אצלנו הם לא המוטציה הדרום אפריקאית ואפילו לא האנגלית. הסיכוי היחיד לצאת מהסיוט הזה הוא להתחסן כמה שיותר הרבה וכמה שיותר מהר. לכל מי שיכול.
תודה רבה לפרופ' יגל, המידע שנתת חשוב לכולנו!
ובתקווה שהקורונה תעלם מארצנו במהירות ונוכל לשוחח על לידות שמחות בלבד.
תודה רבה לכן על ההזדמנות.
ערב טוב