זכויות עובדת שכירה בתקופת הריון ולידה | עו"ד רבקה הינמן

שלום לעו"ד רבקה הינמן, בשעה הקרובה נרצה לשמוע על זכויות עובדת שכירה בתקופת הריון ולידה.

ערב טוב לכל הנמצאות והנמצאים! שמחה להיות עמכן/ם.

לפני שנתחיל, את עו"ד לדיני עבודה. מה המשמעות של התמחות זו?

אכן, אני עו"ד לדיני עבודה מאז שהוסמכתי. המשמעות היא גדולה ורבה. לפני כחודשיים מוניתי למ"מ יו"ר ועדת דיני עבודה במחוז תל אביב של לשכת עורכי הדין.

בתחום דיני עבודה יש תמורות רבות ושינויים רבים. ניתן לראות זאת כבר בתקופה הנוכחית בשל משבר הקורונה.

כלומר, כאשר מתעוררת סוגיה משפטית הקשורה לדיני עבודה חשוב לגשת לעורך/ת דין עם מומחיות בתחום דיני העבודה?

חובה!! כמו בכל תחום, זהו תחום שדורש הבנה מעמיקה ומומחיות.

בתקופת ההיריון ולאחר הלידה קיימת הגנה משפטית על העובדת. מה המשמעות שלה?

נדייק. בתקופת טיפולי פוריות, הריון, חופשת לידה ולאחריה יש הגנה משפטית על עובדות. המשמעות היא שלא ניתן לפטרן או לעשות שינוי בתפקידן ולפגוע בהיקף שכרן.

רק חייבת לציין משהו חשוב, בימים אלה אני מטפלת בתיק של עובד שפוטר בתקופת טיפולי פוריות. גם גבר העובר טיפולי פוריות זכאי  להגנה מכוח חוק עבודת נשים.  

מהי ההיסטוריה שהובילה לחקיקה כל כך קיצונית לטובת העובדת?

היסוד להענקת מעמד שוויוני בין גבר לאשה נקבע כעקרון יסוד במגילת העצמאות, שם נכתב: "מדינת ישראל תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדלי דת, גזע ומין".

חוק עבודת נשים הוא החוק הראשון שנחקק במטרה לבסס את השוויון בין המינים בתחום העבודה

בראשית דרכנו התפיסה הרווחת הייתה שהאישה היא זו המופקדת על גידול הדורות הבאים ומכאן עלה הצורך לחוקק את זכויותיה בצורה מסודרת ולהקנות לה זכויות מיוחדות בכל הקשור להריון ולידה על מנת שלא תהיה בעמדה נחותה.

בהמשך נחקקו חוקים נוספים שיש בהם להקל את עבודת האישה מחוץ לבית, חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) לדוגמא.

האם מותר למעסיק לא לקבל לעבודה עובדת חדשה בשל היותה בהריון? או לשאול בראיון עבודה אם היא בהריון…

לגבי אי קבלה לעבודה מחמת הריון– ברור שאסור! העניין מעוגן בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה המדבר על איסור הפלייה בין דורשי עבודה "מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, ועוד.

אחת התרופות שמקנה החוק למעסיק שהפלה עובדת מחמת הריונה הוא לפסוק פיצויים גם אם לא נגרם למועמדת נזק ממוני מכך שלא התקבלה לעבודה בשל הריונה. יש פסיקות רבות בנושא ונשים שתבעו עשו מכך קופה יפה. רק אציין כי נדרשת לכך ראיה (הקלטה למשל). מילה מול מילה ממש לא מספיקה לתביעה.

אסור בתכלית האיסור אך יחד עם זאת כדי לטעון לכך, יש להציג ראיות. בבית הדין לעבודה לא תמיד מספיקה מילה כנגד מילה.

אז נניח שהמעסיקה שלי החליטה לפטר אותי, הקלטתי שזה קורה בעקבות ההיריון ואני מעוניינת להמשיך לעבוד. מה השלב הבא?

ניתן  לבקש צו מניעה לפיטורים מבית הדין לעבודה, בו יש להוכיח כי הסיבה לפיטורים היא הריון.

האם יש מצבים בהם מותר למעסיק לפטר עובד/ת מוגנת?

ראשית, הכלל הוא – אסור לפטר אישה מחמת הריונה. נקודה

בשאלה האם מותר לפטר אישה בהריון – יש להתייחס לוותק של העובדת ההרה ולסיבת הפיטורים.

אם הותק שלה פחות מחצי שנה ולפיטורים אין קשר להריון – באופן כללי מותר לפטר אותה.

אם הותק שלה בעבודה הינו למעלה מחצי שנה ולא משנה מהי סיבת הפיטורים – יש לבקש היתר מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה.

מתי כן יינתן היתר לפטר עבודת בהריון?

ישנן מס' אפשרויות המוסדרות בחוק, בין היתר אם המעסיק לא ידע ביום הפיטורים שהעובדת בהריון, אם המעסיק הוכרז כפושט רגל, המעסיק הוכיח כי עסקו חדל לפעול (ליוויתי הרבה מעסיקים כאלה בתקופת הקורונה שביקשו היתר לפיטורים וגם קבלו) ובלבד שההיתר ניתן מיום שהעסק חדל לפעול ולא קודם לכן.

כלומר, כדאי לעובדת לעדכן את המעסיק כמה שיותר מוקדם שהיא בהריון, כי זה סוג של סגולה נגד פיטורים?

תמיד ממליצה להיות ישרה ושקופה עם המעסיק. לרוב זה עובד טוב יותר מהסתרה.

נעבור לחל"ת – חופשה ללא תשלום

האם תקופה זו נחשבת לעבודה או לפיטורין?

חל"ת – לא עבודה ולא פיטורים! הייתי קוראת לזה "תקופת הקפאה". הוותק נעצר והזכויות הסוציאליות אינן ממשיכות להיצבר בתקופה זו.

אז מהן הזכויות של עובדת מוגנת בתקופת החל"ת?

בתקופת החל"ת, המעסיק נדרש לשלם עבור העובד את דמי הביטוח הלאומי במהלך 2 החודשים הראשונים לחל"ת. מעבר לכך, כאמור, לא נצברים לזכות העובד/ת זכויות סוציאליות בתקופה זו. במהלך תקופת הקורונה, ניתן לחתום בלשכת התעסוקה ולקבל דמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי.

במקרה שבו עובדת מתבקשת להסכים לצאת לחל"ת, אבל היא יודעת שהסכום שתקבל באבטלה יהיה נמוך משמעותית מהמשכורת, האם כדאי לה לסרב לצאת לחל"ת?

יציאה לחל"ת מחייבת הסכמת 2 הצדדים. המעסיק והעובד

מותר לעובד לסרב לצאת לחל"ת מכל סיבה שנראית לו. יחד עם זאת, דווקא בתקופת משבר זו, כדאי וראוי לראות גם את הצד של המעסיק ולהיות רגיש למצב.

מהם שלבי ההוצאה לחל"ת במקרה של עובדת מוגנת?

 על המעסיק לפנות לממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה ולבקש היתר להוצאת העובדת לחל"ת. לאחר מכן מתבקשת תגובת העובדת ואז ניתנת החלטת הממונה.

נעבור לחל"ד –חופשת לידה

מהן זכויות השכירה בתקופת חופשת הלידה?

חופשת הלידה לפי החוק הינה בת 26 שבועות. 15 שבועות מתוכן הם בתשלום, ובגין תקופה זו זכאית העובדת לדמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי כקצבה מחליפת שכר . 11 שבועות מתוכן, ניתן לקחת כחופשה ללא תשלום.

יש לציין כי צבירת הוותק לא נעצרת בחופשת לידה בתשלום וישנן זכויות שממשיכות להיצבר כמו דמי הבראה, חופשה, ימי מחלה, ופיצויי פיטורים.

האם צריך לקבל את אישור המעסיק ביציאה לחופשת לידה (במקרה בו העובדת בוחרת לצאת לפני הלידה) או בהארכת החופשה?

תמיד עדיף להתנהל בצורה שקופה ונעימה מול המעסיק. הגם שמדובר בזכות המוקנית לאישה בהיריון להקדים או להאריך את חופשת הלידה, בצד השני ישנו מעסיק שצריך לתכנן ולנהל את עסקו ועליו לדעת מתי העובדת מתכננת לצאת או לחזור ולעמוד לרשותו. על כן, מומלץ מאוד להודיע למעסיק מתי בכוונת העובדת להקדים את יציאתה לחופשה וכן לשוב מחופשת הלידה והאם היא מאריכה את חופשה הלידה או לא.

כמה זמן מותר להאריך חופשת לידה ללא תשלום (מעבר לשבועות עליהם מקבלים מהביטוח הלאומי)?

לפי החוק, ניתן להאריך את החופשה ללא תשלום לאחר החל"ד בתקופה השווה לרבע מהוותק שצברה העובדת במקום העבודה, אך לא יותר משנה מיום הלידה. 

מתי המעסיק צריך לשלם לי הבראה במקרה בו הייתי בחופשת לידה בחודש שהוא משלם את ההבראה?

כאמור, במהלך חופשת הלידה ממשיכה העובדת לצבור זכויות סוציאליות המוקנות לה על פי הוותק במקום העבודה, לרבות דמי הבראה. במידה והעובדת לא קיבלה את דמי ההבראה במועד המקובל במקום העבודה, עליה לפנות למעסיק. ברוב המקרים תקבל העובדת את דמי ההבראה לאחר שתחזור מחופשת הלידה. וזכרו – תמיד לדבר לפני שאתן בוחרות לכעוס!!

איך משלמים מס הכנסה על דמי הלידה? מתי? והאם ניתן לפרוס?

ככלל, דמי הלידה משולמים לעובדת לאחר ניכוי מס ודמי ביטוח הלאומי. גובה תשלום המס משתנה מעובדת לעובדת על פי קריטריונים אישיים ונקודות זיכוי. לגבי הפריסה – זו שאלה שכדאי להפנות לרו"ח.

מה המשמעות של תלוש במינוס בתקופת חופשת הלידה?

בתקופת חופשת הלידה בתשלום, המעסיק ממשיך להפריש לעובדת את זכויותיה הסוציאליות, לרבות הפרשות לפנסיה וקרן השתלמות (במידה ולעובדת יש הסדר עם המעסיק). לרוב, בתלוש הראשון לאחר החזרה מחופשת הלידה המעסיק מתקזז עם שכר העובדת.

אז סיימתי את חופשת הלידה, אפילו הארכתי מעט ללא תשלום וכעת אני רוצה לחזור.מתי אני צריכה להודיע למעסיק על תאריך החזרה?

רצוי מיד כשהעובדת יודעת.

האם מותר למעסיק להעביר אותי לתפקיד אחר לאחר חופשת לידה?

עם חזרתה של העובדת לאחר חופשה הלידה, עליה לשוב לאותו תפקיד ובאותם תנאים בהם עבדה ערב לידתה וזאת לתקופה מוגנת בת 60 ימים. בהסכמת הצדדים תמיד מותר לעשות שינויים. שלא בהסכמה – רק בכפוף להיתר מהממונה על חוק עבודת נשים.

מהם התנאים להתפטרות לאחר חופשת לידה?

ככלל, כל עובד רשאי להתפטר בכל זמן שיבחר. על כל עובד שמתפטר, לתת הודעה מוקדמת בהתאם לקבוע בהוראות חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות.בחוק פיצויי פיטורים ישנם מספר מקרים בהם זכאי עובד/ת להתפטר בדין מפוטר. אחד המקרים הוא אישה לאחר לידה המבקשת להתפטר לטובת גידול התינוק/ת.

מה מקבלים אם מתפטרת לצורך גידול הילד?

במקרה כזה, העובדת זכאית להתפטר בדין מפוטר ולקבל את מלוא פיצוי הפיטורים להם זכאית עובדת שמפוטרת. יש לשים לב כי גם עובד שמתפטר בדין מפוטר, עדיין חייב בהודעה מוקדמת כלפי מעסיקו.

כיצד אפשר לקבל אבטלה מיד לאחר חופשת לידה?

עובדת שמתפטרת בדין מפוטרת אינה זכאית בדין לקבל את דמי האבטלה באופן מיידי והיא לא תוכר ע"י המוסד לביטוח לאומי כמי שפוטרה. יחד עם זאת, התפטרות של יולדת עקב דרישה לעבוד שעות עבודה ארוכות, או במשרה מפוצלת, או שמקום עבודתה מרוחק מאוד ממקום מגוריה, תוכר כהתפטרות מוצדקת, בכפוף לאישור המעסיק על דרישות המשרה ובמקרים אלו תיבדק זכאותה לדמי אבטלה מיום הפסקת העבודה.

שעת הנקה

במקרה שהעובדת בחרה לחזור לעבודה, ידוע שמגיעה לה שעת הנקה, מהם תנאי הזכאות לכך?

ראשית – שעת הנקה נקראת כיום שעת הורות. מושג הרבה יותר נכון ונעים לאוזן.

התנאים לקבלת שעת הורות – עבודה במשרה מלאה ולא פחות מ-174 שעות עבודה חודשיות. על פי פסיקת בין הדין האזורי לעבודה, גם עובדת שהתחילה לעבוד במקום עבודה חדש אחרי חופשת הלידה זכאית להטבה זו, בתנאי שהיא מועסקת במשרה מלאה (או במשרה שהיקפה 174 שעות לפחות).

כלומר יש אפשרות להעביר אותה לבעל?

אכן, ניתן לחלוק את שעת ההורות עם בן הזוג.

האם מותר לי להחליט מתי שעת ההורות שלי?

כן. אך אם נהוג במקום העבודה להגיע שעה באיחור או לצאת שעה מוקדם יותר ולא לנצל את השעה במהלך היום, יש להתיישר עם רצון המעסיק

חשוב לזכור כי נוסח החוק מאפשר לעובדת שיקול דעת באשר לשעה שתבחר אך המעסיק יכול שלא לאשר לעובדת שעה ספציפית לאורך היום לאור שיקולים עניינים הקשורים לתפקוד העסק.

תשומת לבכן – לא ניתן לצבור שעות הנקה. מה שלא נוצל לא קיים עוד, וכן לא ניתן לעבוד יום מלא ולדרוש תמורה על שעה נוספת.

אנחנו עוברים לשאלות מחברות/י הקבוצה:

1. אם אפשר גם שהעורכת דין תדבר על זכויות הבעל כמו חופשת לידה שמגיע לבעל ועוד פרטים שאני מאמין שאנשים לא יודעים אותם

אז כמו שאמרנו, בעל יכול לחלוק שעת הורות עם בת זוגתו

בן זוג רשאי להיעדר מהעבודה ב5 ימים הראשונים לאחר הלידה, יום הלידה על חשבון ימי המחלה, 3 ימים הבאים על חשבון ימי החופשה, 2 ימי היעדרות נוספים על חשבון ימי המחלה

כמו כן, ניתן גם להחליף את האישה בחופשת לידה בתקופה שנותרה מתום 6 שבועות ראשונים שלאחר הלידה.

2. שעת הנקה זה רק בהצטברות שנה או תקופה מסויימת בעבודה ורק אם העובדת חזרה לאחר חופשת הלידה לאותו מקום עבודה, רק אז היא זכאית לשעת הנקה.זה נכון?

לא ולא!!! אין צורך בצבירת ותק לעניין שעת הורות. גם במקום העבודה החדש את זכאית לשעת הורות בתנאי שאת עובדת בהיקף של משרה מלאה ולא פחות מ-174 שעות.

3. מה ההגדרה של "שעת הנקה"?  

שעת הנקה אינה בהכרח לצורך הנקה. לכן שונה שמה ל"שעת הורות".

4. עד לאיזו תקופה מגיע לעובדת שעת הנקה?  

עד 4 חודשים מיום החזרה לעבודה

5. זה רק לתינוקות יונקים או שזה מושג כולל לתינוקות בשנתם הראשונה?  

אפשר גם לתנוקות האוכלים מבקבוק.

6. האם זה חוקי לסכם עם העובדת לצאת להניק את התינוק 15 דקות 4 פעמים ביום?  

יש לתת לעובדת שעת הנקה מלאה לפי בחירתה.

7. בשבוע 29 להריון נפלתי בכניסה לעבודה  אכן אושר לי שמירת הריון, במקביל שלחתי תביעה לדמי פגיעה רציתי לשאול אם אני יכולה לקבל במקביל גם את הדמי פגיעה או שזה רק אחד מהם ?

מציעה לפנות לעו"ד נזיקי העוסק גם בביטוח לאומי.

8. אני עכשיו מקבלת בחלת, ונמצאת בשלבי כניסה להריון .בד"כ אני בשמירה כי ההריונות שלי בסיכון. האם יש מצב שלא יאשרו לי מהביטוח לאומי את השמירה?.ואז מה יהיה עם התשלום של ה3 חודשים בלידה…

ככלל, חל"ת לא נצבר לתקופת אכשרה. אך ניתן לכלול בתקופה האכשרה שני חודשים ראשונים של חופשה ללא תשלום, שבהם המעסיק שילם עבורך דמי ביטוח.

9. האם מותר למעסיק להוציא עובדת לחלת שוב אחרי שחוזרת מחופשת לידה?

בכפוף לקבלת היתר מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה.

10. מי שאמורה לקבל דמי הבראה ועכשיו קיבלה את הביטוח לאומי ללידה היא תוכל לקבל או שתפסיד?

אם היא זכאית לדמי הבראה, הם לא ילכו לאיבוד. הם ימתינו לה לכשתשוב לעבודה.

11. המשרה שלי היא 4.5 שעות ועבדתי עד הלידה 9 חודשים. האם אני זכאית לשעת הורות?

נראה שעבדת פחות מ-174 שעות בחודש ולכן אינך זכאית לשעת הורות.

12. הדמי אבטלה הם עד ה30.6 אני צריכה ללדת בפברואר אני כרגע מקבלת דמי אבטלה. האם אהיה זכאית לדמי לידה?

בהחלט כן!! המוסד לביטוח לאומי רואה את דמי האבטלה כשכר מלא ודמי הלידה שלך לא אמורים להפגע. ככל הידוע לי, תקופת קבלת דמי אבטלה הוארכה. מציעה לבדוק באתר של המוסד לביטוח לאומי.

13. אני מתחילה עבודה חדשה אחרי לידה האם אני צריכה לידע את המעסיק החדש מגיע לי שעת הורות

בהחלט כן!

במידה ולא מסכים האם זה הפליה שניתן לתבוע?  

כן.

14. עד מתי זכאית העובדת לשעת הורות?

מרגע חזרתה למשך 4 חודשים.

נשמח למספר מילים לסיום

ביום היסטורי זה, שבו נחתמים הסעיפים האחרונים בהסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות, דעו כי יש לנו ארץ נהדרת ומתקדמת. באיחוד האמירויות לצורך הדוגמא, אין חוקים המגנים על עבודתם של עובדים זרים וניתן לראות שהם עובדים 12 שעות ביום 7 שעות בשבוע, אין הפסקה ואין תנאים מיטיבים.

הזכויות הסוציאליות עדיין לוקות שם בחסר גדול ואולי דווקא להם יש הרבה מה ללמוד מאיתנו בתחום זכויות עובדים.משפט העבודה בישראל עובר תמורות רבות כל העת ויש לשמוח על כך.

תודה רבה לעורכת הדין המבריקה – רבקה הינמן הנפלאה, על (יותר מ)שעה של מידע חשוב וחיוני לכולנו.

עו"ד רבקה הינמן – 052-4461920

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *