בהריון, העובר המתפתח ברחם חשוף לכל גורמי המחלות הפתוגנים שאת נפגשת איתם. חלקם לא מזיקים להתפתחות שלו וחלק – ממש מסוכנים.
איזה חיידקים ידועים כמסוכנים יותר בהריון?
ליסטריה
חיידק שיכול לגרום למחלת הליסטריוזיס. ליסטריה שנמצאת במזונות מסוימים מצליחה לשרוד ולהתרבות בתנאי קירור ובריכוזי מלח גבוהים, זיהום של ליסטריה אצל אישה הרה עלול לגרום להפלה, ללידה מוקדמת ואף ללידת עובר חולה.
טוקסופלסמה
טפיל שיכול להימצא בבשר שלא בושל עד הסוף בפירות וירקות לא שטופים. ההידבקות בטוקסופלסה בעת היריון עלולה להוביל: לחירשות, לפיגור או לעיוורון בעובר
סלמונלה
הוא חיידק העלול להמצא במוצרי עוף, בשר וביצים. הסלמונלה עלולה לגרום לזיהום במערכת העיכול. במקרים נדירים סלמונלה עלולה להיות גירוי להתחלת הפלה.
כיצד להימנע?
בגדול – הכלל הוא להתרחק מכל גורם שעלול להכין פתוגנים כי הוא לא עבר בישול מלא, ולשמור על היגיינת ידיים.
בתוך הבית
- שטיפת ידיים לפני הכנת מזון, אחרי מגע עם בשר לא מבושל או דגים לא מבושלים, וליפני האכילה בכללי.
- להפריד בין מזון גולמי למזון מבושל במקרר ומשטחי עבודה במטבח. ובכן קרשי חיתוך נפרדים לבשרים, ירקות ולחם.
- החלפת סקוצ'ים בתדירות גבוהה
- לשטוף פירות וירקות עם סבון, גם את אלו שמקלפים, כיוון שהסכין עלולה להחדיר חיידקים. מהקליפה לתוך הפרי או הירק.
- להעדיף סלטים בהכנה ביתית על פני סלטים במסעדה ולאכול סלטים חיים בסמוך לזמן הכנתם.
- להכניס מזון מבושל למקרר תוך שעתים מסיום ההכנה ולצרוך אותו תוך יומיים.
- לחמם מזון מבושל שנשמר בקירור עד למצב שעולים ממנו אדים.
מחוץ לבית
- כאשר אוכלים בחוץ מומלץ לבחור מסעדות עם תחלופה גדולה ורמת ניקיון גבוהה, ולהימנע ככול הניתן ממזון מוכן בשווקים, דוכנים בצידי דרכים או נקודות מכירה עם רמת ניקיון ירודה.
- לרכוש ולאכול מזון סמוך לתאריך הייצור ולמועד הקנייה.
- להימנע ממוצרי מעדניה הנמכרים במשקל והבאים במגע עם מזונות אחרים ועם ידי אדם.
- להעדיף מזון טרי שעבר חימום או בשול ומוגש במצב שבו עולים מימנו עדים.
בשרים ודגים
- להמנע מאכילת בשרים ודגים לא מבושלים או לא מבושלים מספיק,
לדוגמא: סטייק מדיום וסטייק רייר, סושי, קרפצ'יו, סביצ'ה, הרינג, לקרדה, נקניקים, פסטרמה, דגים מעושנים, ממרחי דגים בשמנת או במיונז, ואף פטה כבבד שנשמר בקרור - מה בטוח יותר לאכול? בשרים ודגים מבושלים היטב לדוגמא: עוף בגריל, סטייק וול דאן, בשרים, ודגים מקופסאות שימורים.
ביצים ומוצרי חלב
- לא לאכול ביצים לא מבושלות או לא מבושלות מספיק לדוגמא: ביצת עין, ביצה רכה, קצף ביצים, והקינוחים המתבססים עליו כמו טרמיסו, רטבים שמכילים ביצים לא מבושלות כמו איולי, הולנדייז ומיונז ביתי.
- לא לאכול מוצרי חלב שאינם מפוסטרים כמו גבינות בשלות (גבינות עובש): ברי, קממבר ורוקפור. וכן גבינות המושרות במי מלח: פטה, צפתית, בולגרית וכן גבינות בנמכרות במשקל במעדניה, וכן גלידה רקה (אמריקאית)
- לעומת זאת מותר לאכול ביצה קשה, חביתה העשויה היטב, מיונז קנוי, קינוחים אפויים או על בסיס קצפת, מוצרי חלב מפוסטרים כמו גבינה צהובה באריזה סגורה, גבינה לבנה, קוטג', גבינות פטה, צפתית ובולגרית שעברו בישול כגון בפשטידה.
ירקות ופירות
- לא לגעת בנבטים לא מבושלים
- לא לשתות מיצים סחוטים שהוכנו בדוכנים או במסעדות
- פירות וירקות שלא נשטפו היטב עלולים להכיל חיידקים
- וכמובן לא לאכול סלטים מוכנים
- לעומת זאת מותר לאכול נבטים מבושלים, מיצים תוצרת בית מפירות וירקות שנשטפו היטב, או מיצים מפוסטרים מבקבוק ופירות וירקות שנטפו היטב.