תקופת הקורונה מאתגרת אותנו שוב ושוב. נשים לפני לידה המאותגרות בחיי שגרה נאלצות להתמודד גם עם שגרת הקורונה שכבר כאן.
כך למשל, אין כמעט אישה בתקופת טרום לידה שלא חולפות במוחה המחשבות כמה מלווים יאושרו, האם תחוייב בבדיקת קורונה מה יהיה גורלה עד לבלת תוצאות הבדיקה ועוד.
משיחות שקיימתי עם נשים טרום לידה נראה שהנושא החם ביותר הוא הנוהל המחייב יולדת לעטות מסיכה גם בשלב הלידה הפעילה.
הנוהל הזה גובה מחירים לא פשוטים מהיולדות ואף הביא לעימותים בתוך חדר הלידה בין יולדות לבין הצוות.
מדובר במצב אבסורדי שלטעמי אסור שיקרה.
יולדת נמצאת במצב רגשי, פיזי ורפואי מיוחד. הצוות הרב מקצועי בחדר הלידה נמצא שם או לפחות אמור להמצא שם כדי לתמוך בה ולאפשר את בטיחותה ובטיחות הילוד. מצב שבו נוצר עימות בין היולדת ומי מאנשי הצוות אינו עולה בקנה אחד עם תפקידו של הצוות וחובה על הנוגעים בדבר לשקול היטב את התנהלותם.
ואיך הדברים באים לידי ביטוי בתקופת הקונה?
זה לא סוד שצוות חדרי לידה דורש מיולדות לעטות מסיכה בכל שלבי הלידה. לצערי הרב יולדות שהתלוננו על קשיי נשימה ובקשו להסיר את המסיכה בשלב הלידה הפעילה, זכו לתגובות אטומות בלשון המעטה ובקשתן הלגיטימית הובילה לעימותים קשים, עד כדי סרוב לתת שירות מקצועי.
מציאות שכזו לא רק שהיא אינה אנושית אלא שלטעמי כעורכת דין גם לדיני נזיקין היא יכולה להיחשב במקרים מסוימים כרשלנות מקצועית.
אני גם סבורה שיולדות זכאיות לפטור מחובת עטיית מסיכה מכוח השוואה להוראות שבחוק. כך למשל צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (בידוד בית והוראות שונות) (הוראת שעה), תש"ף-2020 (להלן – הצו), פוטר בין היתר "אדם שמחמת מוגבלות נפשית, שכלית או רפואית מתקשה באופן משמעותי או שנמנעת ממנו עקב מוגבלותו האמורה, לכסות את הפה ואת האף", וכן על "אדם המבצע פעילות ספורט".
הוראות אלו מאפשרות כניסה למקומות ציבוריים וקבלת השירותים הניתנים בהם לאדם שאינו עוטה מסכה וזאת בשל מוגבלותו הנפשית, השכלית או הרפואית, ואשר מתקשה באופן משמעותי לכסות את הפה ואת האף.
פטור דומה ניתן גם למי שעוסק בפעילות ספורטיבית, מאחר שעטיית מסיכה בזמן פעילות גופנית מאומצת הכרוכה בקצב נשימות גבוה עלולה להוביל לעלייה בכמות הפחמן הדו-חמצני הנצבר תחת המסיכה ולירידה בריכוז החמצן בדם, ולגרום לסחרחורות, לכאבי ראש, לבחילות ולסכנת איבוד הכרה בשל מחסור חמצן המגיע לאיברי הגוף בכלל, ולמוח בפרט.
תמוה בעיני מדוע אישה הנמצאת בתהליך לידה ונדרשת למאמץ פיזי ונפשי גבוה תופלה לרעה מאדם עםמוגבלות או מאדם העוסק בפעילות ספורט. לא זו אף זו, בתהליך הלידה יש חשיבות רפואית עליונה לנשימות יעילות .
לטעמי ההוראה המחייבת יולדת בעטית מסיכה לא רק שאינהיעילה אלא היא אף מזיק ואף שגויה מבחינה משפטית.
כולי תקוה שהצוות והגורמים הנוגעים בדבר יטו אוזן קשבת לרצונן של היולדות ולצרכיהן ויאפשרו לידות רגועות ונינוחות. אין ספק שזהו אינטרס משותף של כל הצדדים.
האמור אינו מהווה יעוץ משפטי והשימוש בו הינו באחריות המשתמש.
נכתב ע"י אסתי וייסלר, עורכת דין עובדת סוציאלית ומגשרת מזניקה כלכלית אנשים ועסקים באמצעות כלים משפטיים. 050-6750691 estw10@gmail.com